Η Συνταγή είναι από Spiridoulla Boubouli “ΑΛΜΥΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ”.
Σουφλέ με πένες ζυμαρικά, mix διαφόρων ειδών τυριά και αλλαντικά….. πλούσια μπεσαμέλ βουτυράτη με μοσχοκάρυδο
Υλικά
(ταψί 40)
700 γρ. πένες
400 γρ. Mix αλλαντικών ( καπνιστή γαλοπούλα, καπνιστή μπριζόλα, μπέικον και ζαμπόν)
500 γρ. Mix τυριών (edam, gouda, regato, pecorino)
Βούτυρο λιωμένο για να περιχύσουμε τις πένες
Βούτυρο & σπορέλαιο λιωμένο για να αλείψουμε το ταψί και τα πλαϊνά
Φρυγανιά τριμμένη για τη βάση του ταψιού και να προσθέσουμε πάνω από τη μπεσαμέλ
Για τη μπεσαμέλ
2 λίτρα γάλα
10 κοφτές κ.σ. corn flour
Αλάτι & πιπέρι (κατά βούληση)
1 κοφτό κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 αυγό
3-4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση
Αλείφουμε το ταψί και τα πλαϊνά με βούτυρο και φρυγανιά τριμμένη
Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες στο σακουλάκι προσθέτοντας αλάτι στο νερό.
Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και μόλις βράσουν σουρώνουμε καλά και περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο&σπορέλαιο.
Εν συνεχεία, προσθέτουμε στα τορτελίνια το mix αλλαντικών καθώς επίσης τη μισή ποσότητα mix τυριών.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν μεταξύ τους κι έπειτα τοποθετούμε ισόπαχα στο ταψί.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ τοποθετώντας σε κατσαρόλα το γάλα με το αλάτι και το corn flour. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί το corn flour κι εν συνεχεία βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει και να πήξει η κρέμα μας.
Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό το οποίο έχουμε χτυπήσει με το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε προσεκτικά να γίνει ομοιογενής η μπεσαμέλ και προσθέτουμε λίγο mix τυριών.
Περιχύνουμε όσο το δυνατόν ισόπαχα τη μπεσαμέλ πάνω από τις πένες και κατόπιν αυτού προσθέτουμε το υπόλοιπο mix τυριών, φρυγανιά τριμμένη κι επιπλέον λιωμένο βούτυρο προκειμένου να γίνει “τέλεια” η κρούστα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχία!!!