Η Συνταγή είναι από τον Γιάννη Αραμπατζή της ομάδας “Χρυσοχέρες/ηδες με μεράκι!!!”.
Υλικά!!!
10 μεγάλα πορτοκάλια ή 20 μικρά
1,5 κιλά ζάχαρη
1 λεμόνι το χυμό του
Εκτέλεση!!!
Πλένουμε τα πορτοκάλια τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη. Αν θέλουμε τα καθαρίζουμε με τον ειδικό αποφλοιωτή για τις πατάτες.
Τα ξεπλένουμε και στη συνέχεια ,τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν, για να ξεπικρίσουν για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν την πρώτη βράση.
Ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό για 2-3 ώρες μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς.
Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας όσα κουκούτσια υπάρχουν μέσα και όσες άσπρες ίνες μπορούμε και τα κόβουμε σε φέτες.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε εναλλάξ φέτες και ζάχαρη, μέχρι να τελειώσουν όλα μας τα υλικά.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά.
Δεν αναδεύουμε με κουτάλα ,παρά μόνο κουνώντας τη κατσαρόλα και αφού βράσουν σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να σταθεί το γλυκό μας για 24 ώρες
Την επόμενη βάζουμε να βράσει το γλυκό μας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το χυμό από το λεμόνι.
Σβήνουμε το μάτι και μόλις σταματήσει να κοχλάζει το βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν τελείως.