Η Συνταγή είναι από Metaxia Kokkinou – Ομάδα “Ρεας γευσεις!”.
Υλικά!!!
Για 1 κρασοποτηρο αναπιασμενο προζύμι
100 γρμ σκληρό αλεύρι
200 γρμ αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρμ αλεύρι για τσουρέκια
300 γρμ αλευρακι για χωριάτικο ψωμί που γράφει.
1 μπρίκι χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο..
Εκτέλεση!!!
Καλό ζύμωμα και αφήνουμε την ζύμη μας σέ ζεστό μέρος για 2 ώρες. Εγώ προσωπικά έβαλα στο φούρνο με το φωτακι του φούρνου ανοιχτό.
Ύστερα ρίχνω στο πάγκο με λίγο αλεύρι ακόμη από κάτω κάνω διπλωματα με την σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, κόβω την ζύμη στα δύο αφού αφαίρεσα και λίγο ζυμαρακι για τις προζυμοπιτες , φτιάχνω 2 φρατζολιτσες τοποθετώ σε ταψακια με αντικολλητικό χαρτί από κάτω, το ένα είναι καρβελακι. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 αντιστάσεις πάνω και κάτω στην προτελευταία Σκάρα του φούρνου.. Μέσα στις φόρμες άφησα ακόμη να ανέβουν για 4 ώρες πάλι μέσα στο φούρνο με το λαμπάκι ανοιχτό Τώρα το Χειμώνα λόγο κρύο δεν φουσκώνει εύκολα.. Και σίγουρα πρίν ψήσω, αλείφω με νερό…