Υλικά
Σιρόπι
– 2 ποτήρια νερό
– 2·5 ποτήρια ζάχαρη
– Ξύλο κανελας
– 2-3 γαρύφαλα
– Μισό χυμό λεμονιού
Το ζεστάνω για 10 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει.
Ζύμη
– 700 γρ αλεύρι χωριάτικο
– Ένα ποτήρι λάδι
– 2 κουταλιές ζάχαρη
– Λίγο αλάτι
– 2 κουταλακια μπέικιν πάουντερ
Περίπου ενάμιση ποτήρι νερό αν σηκώνει κσι άλλο βάζουμε. Την αφήνω να ξεκούραστει για μια ώρα.
Γέμιση
– 200 γρ τσιπα
– 1 ποτήρι αμύγδαλα χοντροσπασμενα
– Ζάχαρη
– 2 κουταλακια κανέλα και γαρύφαλο
– Ροδόνερο
Εκτέλεση
Αλείφω ένα ταψί με λάδι.
Ανοίγω μακροστενο φυλλο αλείφω με τη τσιπα* ραντίζω με ροδόνερο ζάχαρη κανέλα και γαρύφαλο και τα αμύγδαλα. Το τυλίγω και το κάνω στριφταρι. Ψήνω στους 200 για μια ώρα. Όπως είναι ζεστό βαζω το κρύο σιρόπι.
*Η τσίπα είναι η «κρούστα» που κάνει το βρασμένο αιγοπρόβειο γάλα όταν μείνει κάποιες ώρες ξεσκέπαστο. Την μαζεύουν λοιπόν ώστε να συγκεντρώσουν μεγάλη ποσότητα. Θα έχετε δει τσίπα στα χωριάτικα πρόβεια γιαούρτια. Του γάλακτος είναι παρόμοια, ίσως πιο παχιά και δεν ξυνίζει. 🙂
Η Συνταγή είναι από ‘Καίτη Παναγιώτου – “Αγαπώ τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Οι συνταγές μας😍😍😍”.