Η Συνταγή είναι από Αικατερίνη Παπαδοπούλου – “Μαγειρικη”
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
–500 γρ. κιμά ανάμεικτο
–1 κρεμμύδι
–2 σκελίδες σκόρδο
–300 γρ. τυρί ταλαγάνι
–3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
–100 ml. γάλα
–1 μεγάλο αυγό
–50 ml. ελαιόλαδο
–1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
–2-3 κλωναράκια μαϊντανό
–1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά (θυμάρι, θρούμπι, δυόσμο κτλ.)
–Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
–Αλάτι
–500 γρ. κιμά ανάμεικτο
–1 κρεμμύδι
–2 σκελίδες σκόρδο
–300 γρ. τυρί ταλαγάνι
–3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
–100 ml. γάλα
–1 μεγάλο αυγό
–50 ml. ελαιόλαδο
–1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
–2-3 κλωναράκια μαϊντανό
–1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά (θυμάρι, θρούμπι, δυόσμο κτλ.)
–Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
–Αλάτι
Για την σάλτσα ντομάτας
–200 ml. χυμό ντομάτας
–250 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα
–1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
–1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
–1 κουταλιά της σούπας ξύδι
–1 κρεμμύδι
–1 σκελίδα σκόρδο
–20 ml. ελαιόλαδο
–1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
–Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
–Αλάτι
–200 ml. χυμό ντομάτας
–250 γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα
–1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
–1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
–1 κουταλιά της σούπας ξύδι
–1 κρεμμύδι
–1 σκελίδα σκόρδο
–20 ml. ελαιόλαδο
–1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
–Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
–Αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C και ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια.
Σ΄ένα μπωλ βάζουμε το ψωμί και το περιχύνουμε με το γάλα.
Σ΄ένα μπωλ βάζουμε το ψωμί και το περιχύνουμε με το γάλα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα μυρωδικά, τα προσθέτουμε στον κιμά.
Επίσης προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το κόκκινο πιπέρι, το αυγό, αλάτι και τέλος το μουλιασμένο ψωμί, καλά στυμένο.
Επίσης προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το κόκκινο πιπέρι, το αυγό, αλάτι και τέλος το μουλιασμένο ψωμί, καλά στυμένο.
Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες, τους οποίους γεμίζουμε με ταλαγάνι κομμένο σε κύβους.
Τοποθετούμε τους κεφτέδες σε αντικολλητικό σκεύος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200ο C.
Τοποθετούμε τους κεφτέδες σε αντικολλητικό σκεύος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200ο C.
Όσο ψήνονται τα κεφτεδάκια ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας.
Σωτάρουμε με το ελαιόλαδο, ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 2-3 βράσεις.
Σωτάρουμε με το ελαιόλαδο, ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 2-3 βράσεις.
Περιχύνουμε τα κεφτεδάκια, προσθέτουμε όσο ταλαγάνι μας έχει περισσέψει κομμένο σε κύβους και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε τα καυτά κεφτεδάκια με ταλαγάνι και σάλτσα ντομάτας, με τραγανές πατάτες φούρνου και δροσερές Αλφα Γουέις!
Σερβίρουμε τα καυτά κεφτεδάκια με ταλαγάνι και σάλτσα ντομάτας, με τραγανές πατάτες φούρνου και δροσερές Αλφα Γουέις!
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχα τυριά όπως φορμαέλα Παρνασσού ή Μαστέλο Χίου
– Τα μυρωδικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, σε ποσότητα και στην επιλογή τους
– Ζεσταίνουμε καλά το φούρνο και όταν φουρνίσουμε πρώτη φορά τα κεφτεδάκια θα “πιάσουν” κρούστα εξωτερικά και μέσα θα παραμείνουν ζουμερά
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχα τυριά όπως φορμαέλα Παρνασσού ή Μαστέλο Χίου
– Τα μυρωδικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, σε ποσότητα και στην επιλογή τους
– Ζεσταίνουμε καλά το φούρνο και όταν φουρνίσουμε πρώτη φορά τα κεφτεδάκια θα “πιάσουν” κρούστα εξωτερικά και μέσα θα παραμείνουν ζουμερά