χρόνος προετοιμασίας:10 ΛΕΠΤΑ
χρόνος μαγειρέματος:30 ΛΕΠΤΑ
χρόνος ψύξης:12 ΩΡΕΣ
συνολικός χρόνος:12 ΩΡΕΣ 40 ΛΕΠΤΑ
Μάθετε πώς να φτιάξετε την καλύτερη ντεμοντέ σπιτική καραμέλα νουγκά με αυτή την εύκολη συνταγή που δεν αποτυγχάνει ποτέ. Είναι πλούσιο, γλυκό, αέρινο, αφράτο, λαστιχωτό και γεμάτο με ξηρούς καρπούς.
απόδοση: – 20 + ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Υλικά
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1,5 φλιτζάνι μέλι
2 κουταλιές της σούπας Νερό
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας , Χρησιμοποιήστε διαυγές εκχύλισμα βανίλιας, αν είναι δυνατόν
4 Ασπράδια αυγών , Από μεγάλα αυγά, Θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1,5-2 φλιτζάνια αμύγδαλα , χοντροκομμένα, ή συνδυασμός διαφόρων ξηρών καρπών
2 φύλλα χαρτί γκοφρέτας , γνωστό και ως βρώσιμο ρυζόχαρτο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα, προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το εκχύλισμα βανίλιας και βράστε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το θερμόμετρο καραμέλας φτάσει τους 150 βαθμούς Κ
Ενώ ψήνεται το σιρόπι ζάχαρης, χτυπήστε τα ασπράδια σε ένα ξεχωριστό ΜΕΓΑΛΟ μπολ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
Στη συνέχεια, περιχύστε σιγά σιγά το μείγμα της ζάχαρης σε μια λεπτή αλλά συνεχή ροή, ενώ χτυπάτε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε το πολύ αργά σε διάστημα 3-4 λεπτών.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 15-20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο. Το χρώμα θα αλλάξει επίσης από μια χρυσή απόχρωση σε σχεδόν μια ιβουάρ απόχρωση. Το δικό μου δεν παίρνει ποτέ αληθινό λευκό χρώμα που έχω δει σε μερικά ζαχαροπλαστεία.
Σταδιακά, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, ενώ ανακατεύουμε.
Όταν ενσωματωθεί όλη η ζάχαρη άχνη, ανακατεύουμε τα αμύγδαλα σε χαμηλή ταχύτητα. Το μείγμα θα είναι πολύ πηχτό και κολλώδες!
Ρίξτε αυτό το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί (Διαστάσεις: 9×13), το οποίο είναι στρωμένο με χαρτί γκοφρέτας.
Ψεκάστε τις παλάμες του χεριού σας με λίγο λάδι απλώστε το όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε.
Σκεπάζουμε με άλλη μια στρώση ριζόχαρτο από πάνω και το πιέζουμε προς τα κάτω για να εξομαλυνθεί περισσότερο. Μπορείτε ακόμη να τυλίγετε με πλάστη για να απλωθεί ομοιόμορφα το μείγμα.
Αφήστε το να κρυώσει και να δέσει όλη τη νύχτα.
Στη συνέχεια, περάστε ένα μαχαίρι (που έχει ψεκαστεί με λάδι) μέσα από τις άκρες για να χαλαρώσει η καραμέλα.
Γυρίστε το μαντολάτο σε μια σανίδα κοπής.
Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι (που έχει ψεκαστεί με λάδι) για να κόψετε τετράγωνα κομμάτια. Θα χρειαστεί να λαδώνετε συχνά το μαχαίρι σας για να μην κολλήσει στο μαντολάτο.
Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε κερωμένο χαρτί καραμέλας για να μην κολλήσει μεταξύ τους.
Η Συνταγή είναι από Fanis Kassoulas – “Γλυκες συνταγες”.