Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
Υλικά!!!
1 κιλό μπακαλιάρος φιλέτο
1 μικρό κουτάκι μπύρα
180 gr αλεύρι φαρίνα
50 gr Κον φλάουρ
2 ΚΣ κονιάκ
1 ασπράδι αυγού
Παγάκια
100 gr παγωμένη σόδα
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση!!!
Σε μπολ (όχι πλαστικό ) για να παγώνει γρήγορα ..βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από παγάκια και αλεύρα .. όλα τα υγρά πριν τα ξεκινήσουμε να τα έχουμε στο ψυγείο και για ένα δεκάλεπτο στην κατάψυξη.. αφού τα βάλουμε στο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ.. ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια ούτε με σύρμα ούτε με πιρούνια με το χέρι απαλά να πάρει μέσα τα υλικά.. χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι σε ένα μπολάκι …το ασπράδι το ρίχνουμε και αυτό και ανακατεύουμε απαλά ρίχνουμε 4 παγάκια Και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τηγανίσουμε.. αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο ..το κουρκούτι πρέπει να είναι ρευστό .
βάζουμε ηλιέλαιο να κάψει αλευρωνουμε καλά τον μπακαλιάρο.. βάζουμε στο κουρκούτι … ρίχνουμε στο τηγάνι χαμηλώνουμε τη φωτιά να πάρει χρυσό χρώμα από την μια μέρα το γυρνάμε και την άλλη μεριά δεν τον γυρνάμε συνεχώς να μην τραβήξει μέσα υγρασία.. πριν το γυρίσουμε από την άλλη μεριά ξανά δυναμώνουμε το μάτι να μη βράσει ο μπακαλιάρος.. και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία. Το πολύ παγωμένο κουρκούτι.. με το ζεστό λάδι θωρακίζει σωστά τον μπακαλιάρο και όταν δεν το ανακατέψουμε πολύ το κουρκούτι μας γίνεται αέρινο ..