Υλικά
700 gr κιμά μοσχαρίσιο
2 1/2 kg μελιντζανες
1 1/2 πατάτες
600 gr ντομάτα τριμμένη
120 gr ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι κατά βούληση
1 και κόφτη καρίνο μίγμα για κοτόπουλο
1 κγ κοφτό μοσχοκάρυδο
Κεφαλοτύρι πικάντικο
Μπεσαμέλ
2 λίτρα γάλα φρέσκο
1κγ μοσχοκάρυδο
60 gr ελαιόλαδο
220 gr αλεύρι
1 κούπα πικάντικο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Έχουμε αποβραδίς τηγανίσει τις μελιτζάνες.. τις στρώνουμε δίπλα-δίπλα σε απορροφητικό χαρτί σε ταψί.. κάθε στρώση ρίχνουμε λίγη Ζαχαρίτσα με λίγο αλατάκι.. βάζουμε διπλή στρώση απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε τις στρώσεις
Βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.. τσιγαρίζουμε καλά τον κιμά είναι σημαντικό να τσιγαριστεί καλά.. ρίχνουμε τα μπαχαρικά την ντομάτα και λίγο νεράκι να βράσει να μείνει λίγο ζουμερό όχι πολλα ζουμί .. τηγανίζουμε τις πατάτες να είναι χοντροκομμένες όχι πολύ λεπτές (για να έχει το φαγητό πατάτα μελιτζάνα ..κιμά ..όχι μόνο κιμά μελιτζάνα..) ρίχνουμε κεφαλοτύρι πικάντικο..πάνω στις πατάτες Βάζουμε τις μελιτζάνες πάλι λίγο κεφαλοτύρι .. ρίχνουμε ομοιόμορφα τον κιμά μας πάλι λίγο τυράκι από πάνω τις μελιτζάνες και πάλι λίγο τυράκι
Τώρα την μπεσαμέλ εδώ απλοποιούνται λίγο τα πράγματα επειδή το να τσιγαρίζουμε πολλές ώρες το αλεύρι γίνεται πιο βαριά η κρέμα .. ζεσταίνουμε λάδι με γάλα ελαφρά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε όλα τα υλικά ανακατεύοντας στη φωτιά να γίνει μία βελούδινη κρέμα τέλος ρίχνουμε το κεφαλοτύρι γίνεται εξαιρετική… Από πάνω από την κρέμα αν θέλουμε ρίχνουμε τυράκι αλλά πρέπει να προσέξουμε στο ψήσιμο για να μη φεύγει η πέτσα κόβοντας το μουσακά…η το αφήνουμε έτσι με λίγο βιταμ μικρές τουφίτσες
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει σε αέρα…
Η Συνταγή είναι από Νικολαος Ελενη Βουκελατος– “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.