Τκεμάλι (Σάλτσα Από Άγρια Δαμάσκηνα) - Cook For All
Τκεμάλι (Σάλτσα Από Άγρια Δαμάσκηνα).

Τκεμάλι (Σάλτσα Από Άγρια Δαμάσκηνα)

Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης!!!!!”.

Τκεμάλι ονομάζουν την σάλτσα απο κίτρινα ,κόκκινα δαμάσκηνα ,αλλά και απο τσάπουρνα.
Είναι μια παραλλαγή αυτού του υπέροχου φρούτου, με τις πολλές βιταμίνες και τη γλυκόξινη γεύση, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των προύνων μαζί με το δαμάσκηνο τη βανίλλια και τα τσάπουρνα.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της σάλτσας τκεμάλι, η οποία είναι ιδανική για ψητά σούβλας, για ψητά στα κάρβουνα,γουρονόπουλο και γενικά κρεατικά ψητά ή σούβλας αλλά και ψητά ψάρια.
Αυτό το υπέροχο φρουτάκι γίνεται και μια γλυκόξινη μαρμελάδα χωρίς πολλή ζάχαρη μιας και η περιεκτικότητα του σε πηκτίνη είναι μεγάλη και φυσικά τα τιμώ κάθε χρόνο.

Υλικά!!!

2 κιλά πολτός κίτρινο δαμάσκηνο ( ή και κόκκινο)
2 μεγάλες ντομάτες
2-4 σκελίδες σκόρδου
1 χούφτα βασιλικό (ξηρό ή φρέσκο)
1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ σκόνη
Μπούκοβο γλυκό ή καυτερό όσο θέλουμε και ανάλογα την προτίμηση μας.

Εκτέλεση!!!

Αφού πλύνουμε τα φρούτα και αφαιρέσουμε κοτσάνια, τυχόν φυλλαράκια και τα κουκούτσια, τα βάζουμε στη κατσαρόλα και τα βάζουμε στη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία ώστε να γίνουν πολτός.
Για να τα λιώσουμε καλύτερα αφού βράσουν 10-15 λεπτά, χρησιμοποιούμε το ραβδομπλαίντερ ή τον πολτοποιητή για πατάτες(πουρέ)
Τρίβουμε τις τομάτες στον τρίφτη μαζί και τις σκελίδες το σκόρδο και τα προσθέτουμε κι αυτά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το βασιλικό, τον κόλιανδρο και το μπούκοβο.
Ανακατεύουμε ξανά τη σάλτσα και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτριας έντασης θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανα διαστήματα, για 15 με 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
Σβήνουμε το μάτι και μόλις σταματήσει ο βρασμός βάζουμε την έτοιμη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top