Γριβάδι Στον Ταβά - Cook For All
Γριβάδι Στον Ταβά

Γριβάδι Στον Ταβά

Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής – “Συνταγες μαγειρικης ζαχαροπλαστικης!!!!!”.

Η Καστοριά είναι φημισμένη για τις γούνες της, τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της ,την ομορφιά της και φυσικά την λίμνη της με την μεγάλη ποικιλία των ψαριών της και ειδικά το γριβάδι της.
Έτσι ονομάζουν τον Κυπρίνο ,ψάρι του γλυκού νερού, το οποίο μπορεί να γίνει μεγάλο σε μέγεθος αλλά και σε κιλά.
Είναι αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής Καστοριανής κουζίνας και η λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς προσφέρει την ύλη για φανταστικούς ψαρομεζέδες.
Ένας από αυτούς είναι και το γριβάδι στον ταβά, όπως αποκαλούν οι Καστοριανοί, το μεγάλο ταψί.

Υλικά!!!

1 γριβάδι γύρω στα 1.200 γρ
4 πράσινες πιπεριές
2-3 μέτριες ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κοφτή πάπρικα γλυκιά
¼ φλιτζανιού ξύδι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες για το τέλος
Αλάτι

Εκτέλεση!!!

Καθαρίζουμε, πλένουμε, χαράσσουμε αμφίπλευρα το ψάρι με ένα κοφτερό μαχαίρι και αλατίζουμε το ψάρι/ψάρια. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύουμε σε μπολ τα λαχανικά, το μισό σκόρδο και τον μαϊντανό. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, λίγο σκόρδο και λίγο μαϊντανό. Αλευρώνουμε αν θέλουμε το ψάρι και το βάζουμε επάνω στη φρυγανιά. Τακτοποιούμε τριγύρω τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, το σκόρδο και την πάπρικα. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το ξύδι, περιχύνουμε το ψάρι/α, προσθέτουμε ½ φλ. νερό και ψήνουμε μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βγάζουμε το ταβά από το φούρνο και απλώνουμε τις ροδέλες κρεμμύδι πάνω στο γριβάδι
Μπορούμε επίσης με τον ίδιο τρόπο να μαγειρέψουμε έναν άλλο μεζέ του γλυκού νερού την πέστροφα .
Απλώς, θα σοτάρουμε για λίγο τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ταψί, διότι αλλιώς το ψάρι θα έχει ψηθεί και τα λαχανικά θα είναι άψητα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top