Ντολμαδάκια Γιαλαντζί - Cook For All
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Η Συνταγή είναι από Γιάννης Αραμπατζής – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες…Irini Patiloudi.”.

Ήταν να μη το βάλω πείσμα και το έκανα κι αυτό. Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με αμπελόφυλλα που είχα μαζέψει από τον Μάιο.
Με ταλαιπώρησαν λίγο στο τύλιγμα γιατί ήταν διαφορετικού μεγέθους αλλά από γεύση σκίζουν, ειδικά με μπόλικο λεμόνι και γιαούρτι ή τζατζίκι.

Υλικά

– 1/2 κιλό αμπελόφυλλα
– 1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα, ξεπλυμένο
– 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
– 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
– 1/2 ματσάκι δυόσμος φρέσκος ή 2 κουτ. σούπας ξερός
– 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
– χυμός 1 λεμονιού
– 3 κουτ. γλυκού αλάτι
– 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
– 2 λεμόνια και άνηθος για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Εάν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε, αλλιώς μπορούμε να βάλουμε έτοιμα τα οποία τα βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ.
Τα δικά μου ντολμαδάκια τα έφτιαξα με φύλλα που ετοίμασα από τον Μάιο.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το δυόσμο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα
Προσθέτουμε μία κούπα νερό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
Παίρνουμε τα φύλλα με την γυαλιστερή πλευρά τους προς τα κάτω, αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους, και βάζουμε 1 κουτάλι γλυκού γέμιση.
Η γέμιση μπαίνει στη βάση του αμπελόφυλλου και τη σκεπάζουμε με τις πλευρές του φύλλου που βρίσκονται αριστερά και δεξιά.
Διπλώνουμε κατόπιν πάνω από τη γέμιση και τις άλλες πλευρές του αμπελόφυλλου εναλλάξ, συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα μικρό δεματάκι και τυλίγουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε στο βάθος μιας κατσαρόλας μερικά αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια και την γεμίζουμε κυκλικά.
Τα τοποθετούμε σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω, και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, το χυμό από ένα λεμόνι και λίγο λάδι.
Πάνω από τα ντολμαδάκια βάζουμε ένα βαρύ πιάτο για να μη διαλυθούν και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 50 λεπτά. Αφού σωθεί το νερό, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε ένα-ένα με το χέρι για να μη διαλυθούν.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top