Βασιλόπιτα - Cook For All
Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα

Υλικά

– 250 γρ βούτυρο ανάλατο
– 320 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
– ½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη με ένα κουταλάκι ζάχαρη
– Το ξίσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
– 4 μέτρια αυγά
– 2 κουταλάκια απόσταγμα βανίλιας
– 320 γρ αλέυρι φαρίνα
– 1 ½ κουταλάκι baking powder
– ½ κουταλάκι σόδα
– ¼ κουταλάκι αλάτι
– 90 γρ χυμό πορτοκάλι
– 180 γρ γάλα πλήρες
– 180 γρ αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 26 εκατοστά. Βάζουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί.
Παίρνουμε ένα νόμισμα της επιλογής μας (όσο πιο ελαφρύ τόσο το καλύτερο. Στο κάτω κάτω είναι συμβολικό) και το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνουμε το χαρτί και το αλευρώνουμε. Τα αφήνουμε κατά μέρος.
Κοπανίζουμε τη μαστίχα σε ένα γουδί με λίγη από τη ζάχαρη και τη βάζουμε σε ένα μπολ με την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τρίβουμε με τα δάκτυλά μας να βγούν τα αρώματα.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν πιο ανοικτό χρώμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, κτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το 1/3 περίπου από το αλεύρι στο μπολ του μίξερ. Βάζουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε και όταν αφρίσει το προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι και το γάλα. Τέλος βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα αμύγδαλα και διπλώνουμε με μια σπάτουλα να αναμειχθούν.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα. Τοπποθετούμε το νόμισμα μόλις κάτω από την επιφάνια του μείγματος. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Καλύπτουμε με ασημόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 ακόμη λεπτά. Θα βάλουμε ένα ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο του κέικ για να δούμε αν ψήθηκε εντελώς.
Αφήνουμε το κέικ στη φόρμα για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Στολίζουμε όπως γουστάρουμε.

Η Συνταγή είναι από Cuisinovia της ομάδας “Ανθισμένη Κουζίνα🌺🌺 (γευστικες δημιουργιες)”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top