Υλικά
Για τη ζύμη:
– 2 ποτήρια χλιαρό νερό
– 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
– 1 ποτήρι σπορέλαιο
– Αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη
– 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Για τη γέμιση:
– 1 κιλό σπανάκι
– 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 2 πράσα ψιλοκομμένα
– Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
– Αλάτι
– Πιπέρι
Σερβίρισμα:
– λίγο ελαιόλαδο
– λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε στον κάδο του μίξερ ή με το χέρι. Θέλουμε η ζύμη να είναι απαλή και όχι πολύ σφιχτή. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα.
Για τη γέμιση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Βάζουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα χόρτα για πολύ λίγο. Τα στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα πράσα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθουν. Προσθέτουμε τα χόρτα, αλάτι και πιπέρι.
Συναρμολόγηση:
Ανοίγουμε ένα φύλλο με αλεύρι, το βάζουμε σε ταψί, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά. Χτυπάμε λίγο ελαιόλαδο με λίγο χυμό λεμονιού και το αλείφουμε πάνω στην πίτα.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι από Despoina Xrusoglou Oeo – “Οι συνταγές σας στο Live kitchen”.