Υλικά
για την γέμιση
– 300 γραμμάρια σολομό κομμένο σε κομματάκια
– 16 γαρίδες
– 200 γραμμάρια σπανάκι
– 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
– 50 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο
– 2 κουτάλια τις σούπας λάδι
– Ένα μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
– Ενα μικρό σκόρδο ή τρεις σκελίδες
– Πιπέρι
– Ένα κουτάλι αλεύρι
– Ένα κουτάλι νερό κρύο
– Ένα αυγό
// Την χώρισα στην μέση και την έβαλα στις δυο πίτες μου //
για το ζυμάρι
– 300 γραμμάρια αλεύρι γοχ
(Βάζω λίγο λίγο το αλεύρι, θέλω να έχω μια μαλακή ζύμη μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι)
– Μισό ποτηράκι ηλιέλαιο 75 ml
– Μισό ποτηράκι ανθρακούχο νερό 75 ml
– Ένα αυγό
– Ένα κουταλάκι αλάτι
– 4 φύλλα σφολιάτας ή ένα μεγάλο
Εκτέλεση
για την γέμιση
Σε ένα τηγάνι βάζω το λάδι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο για τρία λεπτά να μαλακώσει μετά προσθέτω το σπανάκι να αχνιστή για κανά πεντάλεπτο ρίχνω τις γαρίδες να πάρουν λίγο χρώμα, ανακατεύω συχνά. Σε ένα μπολ βαζω το αλεύρι με το νερό και το αραιώνω βάζω και την κρέμα γάλακτος ανακατεύω καλά και τα ρίχνω στο τηγάνι αφήνω να σιγοβράσει για πέντε λεπτά και να γίνει κρεμώδες να φύγουν τα πολλά υγρά, προσθέτω και το τριμμένο κεφαλοτύρι λίγο πιπέρι και το ανακατεύω.
Το αφήνω να κρυώσει και να πήξη.
4 φύλλα σφολιάτας ή ένα μεγάλο, ενώνω πρώτα τα δυο φύλλα σφολιάτας βάζω το σπανάκι με τις γαρίδες από πάνω τα κομμάτια σολομού κλείνω και τα αλλά δυο φύλλα σκεπάζω και κλείνω καλά με την βοήθεια ενός πιρουνιού,το αλείβω με τον κρόκο του αυγού και ψήνω στην φριτέζα αέρος στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά με προσοχή (γιατί καίει) το γυρίζω από την άλλη μεριά και ψήνω για 10 λεπτά ακόμα.
Ή απλά σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.
για το ζυμάρι
Ζυμώνω καλά και χωρίζω την μαλακιά ζύμη σε έξι μπαλάκια παίρνω ένα πιάτο και βούτυρο ή μαργαρίνη ανοίγω στο χέρι ένα ένα το μπαλάκι και βάζω λίγο βούτυρο πάνω εκτός το τελευταίο.
Τα βάζω για είκοσι λεπτά στην κατάψυξη αν δεν έχω χώρο για μιά ώρα στο ψυγείο.
Ανοίγω ένα φύλλο βάζω τα υλικά μου μόνο στο μισό και σκεπάζω κλείνοντας καλά τις άκρες και το βάζω σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Χαράζω την πίτα και αλείβω με το αυγό.
Την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου μια 50 λεπτά.
Αντί για κρέμα γάλακτος μπορούμε να το κάνουμε με απλό γάλα, όποιον δεν τον αρέσει το κεφαλοτύρι δεν χρειάζεται να το βάλει τότε πρέπει να μπει λίγο αλάτι.
Απλά χρειάζεται μια λίγο πηχτή σάλτσα χωρίς καθόλου υγρά, γίνεται και με μπεσαμέλ ή σάλτσα για καρμπονάρα.
Καλή επιτυχία ♥️
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.