Μαζί με τα αρτίσιμα τσουρέκια, έκανα και νηστίσιμα, σκέτα, με κουβερτούρα και με φυστικοβουτηρο…
Υλικά
για νηστισιμα:
– Μια μπυρομαγια 25 γρ
– Μια κούπα αλεύρι
– μια κούπα χλιαρό νερό
– μια κουταλιά ζάχαρη
– 1 κιλο αλεύρι
– μαχλεπι
– κακουλε
– μαστίχα σκόνη
– ξύσμα πορτοκαλιού
Για τα αρτισιμα η διαδικασία είναι η ίδια απλώς διαφερουν τα υλικα:
– 2 μπυρομαγια των 25 γρ
– 1 κούπα νερό
– 1 κούπα αλεύρι
– 1 κουταλιά ζάχαρη
– 2,5κιλα αλεύρι για τσουρέκια
– Μαχλεπι καλούμε
– μαστίχα τριμμένη
– ξύσμα πορτοκαλιού
– 5 αυγα
– Δυο κούπες ζάχαρη
– Δυο κούπες γάλα
– Μιση κούπα χυμό πορτοκάλι
– Δυο κούπες σπορελαιο
Εκτέλεση
για νηστισιμα:
Μια μπυρομαγια 25 γρ, Μια κούπα αλεύρι και μια κούπα χλιαρό νερό και μια κουταλιά ζάχαρη…
Να γίνει χυλός και να φουσκώσει όπως το προζύμι.
1 κιλο αλεύρι, μαχλεπι, κακουλε και μαστίχα σκόνη, ξύσμα πορτοκαλιού… τα ανακατεύουμε σε μια λεκάνη.
Ζεσταίνουμε μισή κούπα νερό και μια κούπα χυμο πορτοκάλι…λιώνουμε μέσα μια κουπα ζάχαρη …Ρίχνουμε στο αλεύρι και ζυμωνουμε ελαφρα…ζεσταίνουμε και 200γρ σπορελαιο…Και το Ρίχνουμε τελευταίο στη ζύμη και ζυμώνουμε διπλωνοντας την ζυμη.Αφηνουμε να φουσκώσει…περιμένουμε δύο ώρες…πλάθουμε ότι σχήμα θέλουμε…ξανά περιμένουμε να φουσκώσουν και αλείφουμε με λίγο ζαχαρονερο να γυαλίζουν και πασπαλίζουμε σουσαμι ή αμύγδαλο φιλέ.. ή ότι θέλουμε…Ψήνουμε στους 160 για μισή ώρα.
Για τα αρτισιμα η διαδικασία είναι η ίδια απλώς διαφερουν τα υλικα
Η Συνταγή είναι από κ. Νικη Ρουδνικλη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.