Τσουρέκια - Cook For All
Τσουρέκια

Τσουρέκια

Υλικά

αλεύρι φούρνου,  Αμερικάνικο σούπερ έξτρα δυνατό
170 γρ. νερό
100 γρ. γάλα πάντα και μόνο φρέσκο
600 γρ. αλεύρι (ακριβώς, όχι παραπάνω)
45 γρ. μαγιά (εάν δεν έχετε βάλτε 15 γρ. ξερής. θεωρώ ότι γίνονται καλύτερα με μαγιά φρέσκια φούρνου)
2 αυγά μέτρια
50 γρ. βούτυρο πχ. πρόβειο/αγελαδινό/αιγοπροβειο(σε θερμοκρασία δωματίου ή λιωμένο)- τα άλλα δεν είναι βούτυρα, είναι μαργαρίνες και ΔΕ τα θέλουμε για τίποτα
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή 200 γρ. αν σας αρέσουν γλυκά
40 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη ή μέλι ίδια ποσότητα (δεν είναι ακριβώς το ίδιο)
ελάααχιστο αλάτι
1 κ. γλυκού μαχλέπι, 1/2 κ. γλυκού κακουλέ, μαστίχα-αν θέλετε (και επίσης βάζω και βανίλια και ξύσμα από ενάμιση μεγάλο πορτοκάλι, μ’ αρέσουν τα αρώματα!) Σημαντική σημείωση για εσάς που τα θέλετε πιο γλυκά αλλά και πιο υγιεινά χωρίς επιπλέον ζάχαρη :
αντικαταστήστε ένα μέρος υγρών με χυμό πορτοκάλι απο γλυκά πορτοκάλια (ιδανικά βάλτε 85 γρ. νερό, 50 γρ. γάλα και 135 γρ. χυμό)

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα (γάλα, βούτυρο,νερό σε θερμοκρασία δωματίου).
Κατόπιν, βάζουμε στο μίξερ μας τα υλικά με την εξής σειρά..
Γάλα, νερό, μαγιά, ζάχαρες (και τα δύο είδη), αυγά, μυρωδικά, βούτυρο και ξεκινάμε ανάδευση.
Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μας (όχι όλο μαζί!).
Δυναμώνουμε το μίξερ μας (όχι τέρμα, κανονική ταχύτητα- το μίξερ μου πάει ως το 7 αλλά ζυμώνω στο 1,5-2) και περιμένουμε να μαζευτεί η ζύμη στο γάντζο (με το αλεύρι του σούπερ χρειάστηκε 7-10 λεπτά, με του φούρνου 5-7 λεπτά ζύμωμα αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα μίξερ. Άλλα κάνουν 15-20 λεπτά!).
Σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει αρκετά. Επίσης, παρατήρησα πώς με τη ξερή μαγιά αργούν να φουσκώσουν κάποιες φορές.. Ίσως και πέντε ώρες!!
Ιδιαίτερη προσοχή στο φούσκωμα. Εκ πείρας έχω παρατηρήσει πως κάποιες φορές αργούν να φουσκώσουν (μέχρι και 5 (!) ναι 5 ώρες!) και άλλες είναι στα 45 λεπτά τούμπανο η ζύμη. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΖΥΜΑΡΙ, μη το παρατάτε σκεπασμένο στη τύχη του! Απ’ τα πρώτα 45 λεπτά να το κοιτάτε συχνά!! Προσέξτε μη παραφουσκώσετε τη ζύμη (προσέξτε το φούσκωμα και μετά το πλέξιμο, θέλουμε λίιιγο να φουσκώσουν!) γιατί έτσι και σκάσει μόνη της ή παραφουσκώσει τέλος το τσουρέκι, σπάνε οι ίνες, κολλάει η ζύμη και το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε είναι ένα γλυκό ψωμάκι (συνήθως απλωμένο στο ταψί!).
Εγώ για το φούσκωμα συνήθως ζεσταίνω λίγο το φούρνο στους 50 όσο ζυμώνω και μόλις είναι να φουσκώσει το ζυμαρι σβήνω το φούρνο και αφήνω λάμπα μόνο αναμμένη, είναι η ιδανική θερμοκρασία!
Μόλις φουσκώσει πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια μας (ίσως χρειαστεί λίιιιγο βουτυράκι στο πλάσιμο, ίσως και όχι), αφήνουμε να φουσκώσουν από 5 λεπτά ΕΩΣ μισάωρο (θέλουμε να φουσκώσουν λίιιιιιγο γιατί φουσκώνουν στο φούρνο κυρίως!), αυγουλώνουμε με σκέτο ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160οC, πάνω και κάτω αντιστάσεις, χαμηλή σχάρα, με ένα μπόλ ΜΙΚΡΟ με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου (θέλει υγρασία 70-85% το τσουρέκι για να γίνει τέλειο!)..
Τα κανονικά τσουρέκια είναι έτοιμα γύρω στα 30-40 λεπτά (δείτε τις φωτό για να καταλάβετε πώς είναι έτοιμο), τα μικρότερα σαφώς πιο σύντομα!

.

Η Συνταγή είναι από Maria Tsirmpa – “ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ🌺 live 🎥 με την Maria Kazdagli 🌺”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top