Υλικά
– 2 κιλά κεράσια σφιχτά
– 2 κιλά ζάχαρη
– 1 ποτήρι νερό
– Αμπαρόριζα
– 2 βανίλιες
– Χυμό 2 λεμόνια
– 1 κουταλιά γλυκόζη
Εκτέλεση
Πλένω τα κερασια μου καλά.
Βγάζω το κουκούτσι.
Βάζω εναλλάξ ζάχαρη – Κεράσια.
Αφήνω κάποιες ώρες… Συνήθως όλο το βράδυ.
Βράζω προσθέτωντας το ένα ποτήρι νερό τα κεράσια θα αφήσουν και το ζουμι στο βράσιμο…, ξαφρίζω πολύ καλά. (Έχουν πολύ αφρό).
Βράζω συνήθως μισή ώρα απο την ώρα που έλιωσε η ζάχαρη.
Αφήνω να κρυώσουν καλά, σκεπασμένα μόνο με πετσέτα.
Τότε κάνω δεύτερο δέσιμο, πρώτα βγάζω με τρυπητή κουτάλα τα κεράσια.
Βράζω το σιροπι μόνο του (περιπου 10 λεπτά).
Θέλω να είναι αρκετά δεμένο…στη συνέχεια προσθέτω πρώτα την κουταλια γλυκόζη ανακατεύω να λιωσει…. μετα τα
τα κεράσια τις βανίλιες, αμπαροριζα σε τούλι και χυμό από 2 λεμόνια, αν θέλω ξινό το σιρόπι μου και παραπάνω… Λεμόνι.
Δεν ανακατεύω με κουτάλα όταν χρειαστεί κουνάω την κατσαρόλα.
Αν ρίξω στο πιατάκι το σιρόπι φαίνεται ότι έδεσε .
Όποια συνταγή και να κάνετε σε γλυκό κουταλιού πρέπει να ξέρετε πότε έδεσε .. όλο το μυστικό είναι εκεί.
Εγώ δεν περιμένω να κρυώσουν τα γλυκά μου,
tα βάζω καυτά μέσα στα βάζα kαι κρατάνε δύο χρόνια.
Να Φροντίσετε να έχουν μπόλικο σιρόπι.
Η Συνταγή είναι από κ. Στελλα Βουτσα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.