Η Συνταγή είναι από τον Γιάννη Αραμπατζή της ομάδας “Χρυσοχέρες/ηδες με μεράκι!!!”.
Για να γίνει ακόμα πιο γευστική η μαρμελάδα σας, επιλέξτε ώριμα και γερά βερίκοκα, ενώ όση ώρα τη φτιάχνετε, πρέπει να είστε παρόντες όταν βράζουν τα υλικά, ώστε να μην πικρίσει η μαρμελάδα βερίκοκο.
Υλικά!!!
Υλικά: 12 νεράντζια
1,2 κιλά ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό
Εκτέλεση!!!
Πλένουμε καλά τα νεράντζια με άφθονο νερό και σαπουνάδα.
Τα τρίβουμε στο ψιλό μέρος του τρίφτη, όπως κάνουμε για το γλυκό.(το τρίμμα αν θέλουμε το κρατάμε για να κάνουμε λικέρ ή για να αρωματίσουμε τα κέικ μας).
Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τα βάζουμε να βράσουν στη κατσαρόλα, με άφθονο νερό για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό, ξεπλένουμε καλά τα νεράντζια και την κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Κατόπιν αφού τα ξεπλύνουμε τα τοποθετούμε σε λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε εκεί για 24 ώρες, ώστε να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό ανα 3 με 4 ώρες.
Αφού ξεπικρίσουν αρκετά, αφαιρούμε την κορυφή και τον κάτω, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις χοντρές ίνες.
Τα πολτοποιούμε στο μούλτι ή βάζουμε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα σε μέτριας ένταση φωτιά ,ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και μόλις ξεκινήσει να παίρνει βράση τα λιώνουμε με το ραβδομπλένταιρ.
Ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια βγούνε.
Αφήνουμε να δέσει η μαρμελάδα, ανακατεύοντας συχνά πυκνά, ώστε να μην κολλήσει. Αν η μαρμελάδα μας έδεσε μπορούμε να το διαπιστώσουμε εάν στην πλάτη της ξύλινης μας κουτάλας μένουν κομμάτια φρούτου(περίπου 15-20 λεπτά βράσιμο).
Μόλις δέσει σβήνουμε το μάτι, αφήνουμε να ηρεμήσει και τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Τα σφραγίζουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς