Η Συνταγή είναι από Maria Spanoudaki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά!!!
1/2 κιλό κληματοφυλλα
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
2 .1/2 κούπες κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 1/2 κούπες κρεμμύδια ξηρά στον τρίφτη τριμμένα
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή ξηρό
2 κούπες ελαιόλαδο
1/3 κούπα χυμό λεμονιού
2 1/5 κούπες βραστό νερό
Αλάτι πιπέρι
2 πατάτες καθαρισμένες κομμένες ροδέλες
Γιαούρτι ή τζατζίκι για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση!!!
Βάζω τα κληματοφυλλα σε βραστό νερό και τα ζεματιζω
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα ψιλοκομμένα μυρωδικά προσθέτω το ρύζι που το έχω ξεπλύνει προσθέτω αλάτι πιπέρι και το μισό λάδι.
Ανακατεύω πολύ καλά να ομοιογενοποιηθουν τα υλικά .
Παίρνω ένα ένα φύλλο βάζω με ένα κουτάλι γέμιση και τυλίγω.
Σε μια κατσαρόλα πλακέ κόβω τις πατάτες ροδέλες λεπτές και τις στρώνω στον πάτο. Πάνω αρχίζω και τοποθετώ κυκλικά τα ντολμαδάκια. Μόλις γεμίσει τοποθετώ και δεύτερη σειρά.
Ρίχνω πάνω στα ντολμαδάκια σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο ελαιόλαδο το λεμόνι . Τοποθετώ ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο και ρίχνω το βραστό νερό. Ψήνω σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα. Δοκιμάστε αν χρειάζονται ακόμα βράσιμο προσθέστε αν χρειαστεί νερό βραστό και συνεχίστε ακόμη να ψηθούν. Ο χρόνος ψησίματος είναι ανάλογα με τα φύλλα όσο πιο τριφερα και μικρά χρειάζονται λιγότερο χρόνο.
Όταν είναι έτοιμα κατεβάστε από την φωτιά αφήστε μισή ώρα το λιγότερο και σερβίρετε συνοδεύοντας με γιαούρτι ή τζατζίκι. Είναι το ίδιο νόστιμα και κρύα.
Καλή σας επιτυχία και καλή όρεξη.