Υλικά!!!
- 500 γραμμάρια αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- 4 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- Νερό
- Φρέσκο θυμάρι ή άλλα μυρωδικά (προαιρετικά)
Εκτέλεση!!!
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετέ τα μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Προσθέστε την πατάτα και σοτάρετε για μερικά λεπτά, μέχρι να αρχίσει να παίρνει ελαφριά χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέστε τον αρακά, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, και αρκετό νερό για να καλύψει τα υλικά.
- Ανακατέψτε καλά τα υλικά, καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει.
- Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι ο αρακάς και οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Ελέγξτε το επίπεδο του νερού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και προσθέστε περισσότερο αν χρειαστεί.
- Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο θυμάρι ή άλλα μυρωδικά κατά την τελευταία φάση του μαγειρέματος.
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.
Ο αρακάς με πατάτες στην κατσαρόλα συνήθως σερβίρεται ζεστός, μπορείτε να τον συνοδεύσετε με φέτες λεμονιού και φρέσκο ψωμί για πρόσθετη γεύση. Καλή όρεξη!