Υλικά
– 200γρ.χυμό πορτοκάλι
– ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
– 150γρ.ελαιόλαδο
– 1 1/2 κ.σ. ( 6 γρ.) στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 ( 1 κουτάλι στέβια=3 κουτάλια ζάχαρη)
– 1/2 κ.γλ.γαρίφαλο
– 1 κ.γλ. κανέλα
– 1/4 κ.γλ τζίτζερ σκόνη
– 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
– 150 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
– 280-300 γρ. φαρίνα ολικής
– μια πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
– 1 1/2 φλ.τσ νερό
– 2 ξυλάκια κανέλα
– 3 καρφάκια γαρίφαλο
– 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
– 3 κ.σ. ( 6 γρ.) στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:3
– 1/2 φλ.τσ. σιρόπι αγαύης
Εκτέλεση
Πρώτα θα ετοιμάσουμε το σιρόπι για να κρυώνει.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό,κανέλα γαρίφαλα το πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο στα 4 και την αγαύη.
Βράζουμε για 5 λεπτά και λίγο πριν το βγάλουμε απο την φωτιά προσθέτουμε την στέβια και ανακατεύουμε πολύ καλά
Δεν το σουρώνουμε ακόμα το αφήνουμε έτσι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την ζύμη βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και την φαρίνα ολικής.
Με το σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μετά βάζουμε το σιμιγδάλι και την φαρίνα και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι ώστε να έχουμε μια μαλακιά ζύμη
Πλάθουμε τα μελομακάρονα πατώντας απο πάνω με τον τρίφτη στο ψιλό ώστε να κάνει τρυπούλες
Ψήνουμε στους 180 για 20 λεπτά.
Σουρώνουμε το σιρόπι μας και όπως είναι καυτά τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι.
Μετράμε έως το 10 από την 1 μεριά τα γυρίζουμε και ξανά μετράμε εως το 10 και τα βγάζουμε
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένο καρύδι και λίγο σιρόπι αγαύης
Αν τα θέλουμε μπουκίτσες σοκολατένιες τα πλάθουμε πιο μικρά, τα βουτάμε στο σιρόπι, τα βάζουμε σε σχάρα και λιώνουμε σοκολάτα με στέβια
Τα βουτάμε μέσα και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα ρίχνουμε απο πάνω λίγο καρυδάκι και τα αφήνουμε να σφίξει η σοκολάτα
Από parapolitika.gr
Η Συνταγή είναι από Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ”.