Κρητικά Ξεροτήγανα - Cook For All
Κρητικά Ξεροτήγανα

Κρητικά Ξεροτήγανα

Υλικά

Για τη Ζύμη
– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά σούπας λάδι
– 1 κουταλιά σούπας αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Για το Σιρόπι
– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 λίτρο νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι
– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβουμε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα.
Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.
Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε από το λάδι και το αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με το επόμενο.
Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σουσάμι ή και με τα δύο.

 

Η Συνταγή είναι από Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ”.

 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top