Νηστίσιμη συνταγή
Υλικά
– 500 γρ. ρεβυθια
– μια κουταλια σουπας σοδα φαγητου
– 2 κρεμμυδια ψιλικομμενα
– 2 καροτα τριμμενα στο ψιλο τριφτη
– 1 ολοκληρη πατατα
– 4 φυλλα δαφνης
– φλουδες ενος πορτοκαλιου(η λεμονιου)
– 1 κ. σ. αλατι
– 1/2 κ.γλ. πιπερι
– 1κ.γλ. κυμινο
– χυμος 2 λεμονιων
– 3 κ. σ. γεματες ταχινι
– 2 κ. σ. αλευρι
Εκτέλεση
Μουλιαζω 500 γρ. ρεβυθια σε μπολικο νερο χλιαρο με μια κουταλια σουπας σοδα φαγητου, απο βραδυς. Την επομενη μερα πεταω αυτο το νερο και τα ξεπλενω καλα. Τα βαζω σε καθαρο νερο να βρασουν. Ξαφριζω την επιφανεια. Μετα ριχνω 2 κρεμμυδια ψιλικομμενα, 2 καροτα τριμμενα στο ψιλο τριφτη, 1 ολοκληρη πατατα, 4 φυλλα δαφνης και φλουδες ενος πορτοκαλιου(η λεμονιου). Σκεπαζω την κατσαρολα και σιγοβραζω στο μισο της κουζινας για δυομιση ωρες. Κατοπιν προσθετω 1 κ. σ. αλατι, 1/2 κ.γλ. πιπερι και 1κ.γλ. κυμινο. Επειτα σε βαθυ μπωλ ριχνω το χυμο 2 λεμονιων, μιση κουπα νερο και 3 κ. σ. γεματες ταχινι. Με το πιρουνι διαλυω τελειως το ταχινι να ασπρισει. Ριχνω μεσα και 2 κ. σ. αλευρι και διαλυω. Επειτα ριχνω ζεστο ζουμι απο την κατσαρολα σιγα-σιγα να ζεσταθει το μειγμα( οπως κανουμε στο αυγολεμονο). Το ριχνω σιγα-σιγα στην κατσαρολα. Εχω βγαλει την πατατα, την πολτοποιω με το πιρουνι και τη ριχνω κι αυτη μεσα στην κατσαρολα. Βραζω αλλη μιση ωρα σε χαμηλη φωτια. Στην αρχη ανακατευω λιγο. Χυλωνει ασπριζει και ειναι τοσο νοστιμο, που δεν καταλαβαινεις οτι ειναι αλαδωτο. Και οι φλουδες πορτοκαλιου που εβαλα (εχω πορτοκαλιες στον κηπο μου και βαζω και στα φαγητα, οχι μονο στα γλυκα) δινουν εξτρα γευση εσπεριδοειδων.
Η Συνταγή είναι από Χριστινα Ταλιαδουρου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.