Σαμσάδες τυλιχτός μπακλαβας με φύλλο χειροποίητο - Cook For All
Σαμσάδες τυλιχτός μπακλαβας με φύλλο χειροποίητο

Σαμσάδες τυλιχτός μπακλαβας με φύλλο χειροποίητο

Υλικά

Για το φυλο
– 5 κουπες αλευρι για φυλο
– 2 κουπες νερο
– Μια τσιμπια αλατι
– 2κ.σ λαδι.
– 1 κ.σ ξύδι.
Σιροπι
– 5 κουπες ζαχαρη
– 4 κουπες νερο
– Λιγο χυμο λεμονιου
– 2 φυλλα μοσχολουλουδο
Γεμιση
– 250 γραμ ξηροι καρποι αμυγδαλα, καρυδια, φυστικια Αιγινης οτι εχουμε
– 2 κουταλιες ζαχαρη
– Λιγο μοσχοκαρυδο
– 2-3 δακρυα μαστιχας
– Λιγη πιπεροριζα στην μυτη του κουταλιου
– Ξυσμα λεμονιου
για την επαλειψη των φυλων
– 100 γραμ βουτυρο αγνο εξαιρετικης ποιοτητας αναμεμυγμενο
– 150 γραμ ελαιολαδο εξτρα παρθενο

Εκτέλεση

Για το φυλο
5 κουπες αλευρι για φυλο
2 κουπες νερο
Μια τσιμπια αλατι
2κ.σ λαδι.
1 κ.σ ξύδι.
Κοσκινιζουμε το αλευρι.Προσθετουμε το αλατι και αναμιγνυουμε να παει παντου.Κανουμε ενα λακουβακι στο μεσον ριχνουμε το λαδι το ξύδι και το νερο.Ζυμωνουμε πολυ καλα να γινει μια λεια και λαμπερη ζυμη.Βαζουμε σε σακουλακι τροφιμων ,σκεπαζουμε με πετσετα και αφηνουμε να ξεκουραστει μια ωρα
Σιροπι
5 κουπες ζαχαρη
4 κουπες νερο
Λιγο χυμο λεμονιου
Βραζουμε για 10 λεπτα απο την στιγμη που αρχιζει ο βρασμος προς δυνατη φωτια….στο τελος προσθετουμε το χυμο λεμονιου και 2 φυλλα μοσχολουλουδο…αποσυρουμε και αφηνουμε να κρυωσει.
Γεμιση
250 γραμ ξηροι καρποι αμυγδαλα ,καρυδια,φυστικια Αιγινης οτι εχουμε
2 κουταλιες ζαχαρη
Λιγο μοσχοκαρυδο
2-3 δακρυα μαστιχας
Λιγη πιπεροριζα στην μυτη του κουταλιου
Ξυσμα λεμονιου
Θα χρειαστουμε και 100 γραμ βουτυρο αγνο εξαιρετικης ποιοτητας αναμεμυγμενο με 150 γραμ ελαιολαδο εξτρα παρθενο για την επαλειψη των φυλων.
Κοβουμε το ζυμαρι μας σε 8 μερη και ανοιγουμε 8 φυλα σε μεγεθος πιατου της παστας …..στο ενδιαμεσο πασπαλιζουμε νισεστε…τα σκεπαζουμε…ανοιγουμε το πρωτο φυλο με νισεστε…..με το βουρτσακι μας πασπαλιζουμε αραια με βουτυρολαδο….βαζουμε σε ολο το φυλο απ την γεμιση …κλεινουμε απ την ακρη γυρω -γυρω το φυλο να μη φυγει η γεμιση και ρολαρουμε…..συνεχιζουμε το ιδιο με τα υπολοιπα….ιδανικα τοποθετουμε σε καλα λαδομενο μακροστενο ταψι..κανουμε καλη επαλειψη με το βουτυρολαδο απο πανω ολα τα φυλα μας.Κοβουμε με μαχαιρι ανα 3-4 δαχτυλα. Ψηνουμε στους 170 βαθμους μεχρι να ροδισουν ,περιπου 20-30 λεπτα αναλογα το φουρνο μας
Σιροπιαζουμε αμεσως το γλυκο μας με το κρυο σιροπι. Το αφηνουμε στο ταψι να απορροφηθει.
Γινεται και με ετοιμο φυλο κρουστας του εμποριου .Φυλο -λαδωμα – γεμιση .Στα 6-7 φυλα ρολαρισμα.
Για την ιστορια…παραδοσιακο γλυκισμα που εφτιαχναν με οτι περισευε απο τον μπακλαβα…πολλες νοικοκυρες το εφτιαχναν μονο με ψημενο και αλεσμενο σουσαμι εξ ου και το ονομα του!!

Η Συνταγή είναι από Maria Xatzhstamatioy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top