Τα πρέτσελ (ή μπρέτσελ) είναι ψημένα αρτοσκευάσματα με χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες. Η συνταγή τους προέρχεται από την Ευρώπη, πιθανώς από μοναχούς στις αρχές του Μεσαίωνα. Σήμερα, τα πρέτσελ είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της γερμανικής κουζίνας.
Χαρακτηριστικά:
Σχήμα: Το σχήμα τους θυμίζει χαλαρό κόμπο με τρεις τρύπες.
Υλικά: Φτιάχνονται από ζύμη με αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο (αλισίβα) και αλάτι.
Γεύση: Έχουν αλμυρή γεύση και τραγανή υφή.
Παραλλαγές: Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, όπως γλυκά πρέτσελ με σοκολάτα ή κανέλα, γεμιστά πρέτσελ με τυρί ή αλλαντικά, κ.α.
Ιστορία:
Η προέλευση τους χρονολογείται από τον 7ο αιώνα μ.Χ. στην Ευρώπη.
Πιθανόν δημιουργήθηκαν από μοναχούς ως ανταμοιβή για τα παιδιά που μάθαιναν τις προσευχές τους.
Το σχήμα τους ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους, όπως συμβολισμός της Αγίας Τριάδας ή αναπαράσταση των σταυρωμένων χεριών σε προσευχή.
Σήμερα:
Τα πρέτσελ είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.
Πωλούνται σε φούρνους, αρτοποιεία, και καφέ.
Αποτελούν δημοφιλές σνακ ή συνοδευτικό για μπύρα.
Ενδιαφέροντα στοιχεία:
Στις 26 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρέτσελ.
Στη Γερμανία, τα πρέτσελ αποτελούν σύμβολο της συντεχνίας των αρτοποιών.
Το μεγαλύτερο πρέτσελ στον κόσμο φτιάχτηκε στη Γερμανία και είχε μήκος 790 μέτρα.
Υλικά
– 1 μιση φλιτζάνι χλιαρό νερό
– 2 φακελάκια μαγιά η έναν κύβο νωπή
– 1 κ.γ. αλάτι
– 1 κ.σ κοφτή ζάχαρη μαύρη η κοινή κρυσταλλική
– 2 κ.σ. βουτυρο λιωμένο
– 4 φλιτζάνια αλεύρι
– 1 λίτρο νερό
– 2μιση κ. μαγειρική σόδα
Για το σερβίρισμα
Λίγο λιωμένο βουτυρο
Εκτέλεση
Ενεργοποιούμε την μαγιά για την ζύμη βάζοντας σε μπολ την μαγιά την ζάχαρη
Και το μισό φλιτζάνι νερό ανακατεύουμε και σκεπάζουμε για 5 με 6 λεπτά
Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τα 3 από τα φλιτζάνια αλεύρι βάζουμε το αλάτι βουτυρο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά να γίνουν ζύμη ρίχνουμε στον πάγκο λιγο λιγο το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ωραία η ζύμη μας
Λαδώνουμε μπόλ τοποθετούμε την ζύμη αφήνουμε για μια ώρα
Βάζουμε το νερό να βράσει με την σόδα και έπειτα ξεφουσκωνουμε την ζύμη την κάνουμε ρολο κόβουμε στην μέση και καθε μισό ζύμης σε 6 μπαλάκια συνολικά 12 . Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε κορδόνι φυτιλι μήκος 40 εκ . και φτιάχνουμε το κλασσικό σχήμα Πρετσελ η οτι σχήμα θέλουμε το αφήνουμε για 10 λεπτά και ρίχνουμε στο νερό που βράζει τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα να φύγουν τα περιττά νερά τα βάζουμε σε ταψί με χαρτί αντικολλητικο χαρτί τα αφήνουμε για 10 λεπτά πάλι τα πασπαλίζουμε με ότι θέλουμε εμείς
Μαύρο ή λευκό σουσάμι μπορούμε με τριμενο τυρί ή ζάχαρη με κανέλα η ανθό αλατιού
Προθέρμανση στους 200 βαθμούς στον αέρα ψήνουμε για 15 λεπτά βγάζουμε και αλείφουμε με.βουτυρο
Η Συνταγή είναι από Θεοφιλιδου Ειρήνη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.