Υλικά
– Γαλα ζεστο 300 γρμ.
– Βουτυρο 75 γρμ.
– Αυγο 1 τμχ. και 1 ασπραδι
– Ζαχαρη 150 γρμ.
– Μαγια 1 1/2 φακελακι
– Αλατι μια καλη πρεζα
– Αλευρι δυνατο 750 γρμ περιπου
– Ξυσμα λεμονιου η πορτοκαλιου 1 κουταλακι του γλυκου μια βανιλια.
– Κροκαδι αυγου και 1 κουταλια σουπας γαλα για το τελος.
Εκτέλεση
Στο μπωλ του μιξερ ριχνουμε 500γρμ. αλευρι κοσκινισμενο, την μαγια, την ζαχαρη, ανακατευουμε.
Ζεσταινουμε το γαλα μαζι με το βουτυρο, και τα προσθετουμε,οπως και ολα τα υπολοιπα υλικα.
Προσθετουμε τοσο αλευρι οσο να εχουμε μια μαλακη ζυμη που δεν θα κολλαει στα χερια.
Ζυμωνουμε για 5 λεπτα την ζυμη.
Σκεπαζουμε και αφηνουμε να φουσκωσει.
Χωριζουμε την ζυμη 10 τμχ.
Σχηματιζουμε μπαστουνια ζυμης , ενωνουμε τις ακριες, στριφογυριζουμε μαζι και ενωνουμε τις ακριες για να σχηματισουμε στεφανακια , τοποθετουμε σε 2 ταψια στρωμενα με λαδοκολα, αφηνουμε να φουσκωσουν σκεπασμενα, αλειφουμε με το μειγμα κροκου /γαλατος , ψηνουμε στους 180 cl
Από Ιωάννα Καλαντιδου..
Η Συνταγή είναι από “Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ”.