Γλυκό του κουταλιού συκαλάκι - Cook For All
Γλυκό του κουταλιού συκαλάκι

Γλυκό του κουταλιού συκαλάκι

👌💖🥰🥰
45′ βράσιμο
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 45′

Υλικά

Τεμάχια: 3 βάζα των 500 γρ.
– 1 κιλό σύκα, άγουρα
– 1000 γρ. ζάχαρη
– 700 ml νερό
– 500 γρ. αμύγδαλα ωμά
– γαρύφαλλα (όσα τα σύκα)
– χυμό από 2 λεμόνια
Προαιρετικά:
ένα μικρό κομμάτι γαλαζόπετρα (μέγεθος φακής).
Η γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός) είναι διαθέσιμη σε φαρμακεία και βοηθά να διατηρήσουμε το πράσινο χρώμα των σύκων.

 

Εκτέλεση

Βάζουμε τα σύκα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό.
Προσθέτουμε την γαλαζόπετρα, καλύπτουμε με ένα πιάτο (θέλουμε το πιάτο να καλύπτεται από το νερό) και τα αφήνουμε να πάρουν βράσει.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν.
Τα μεταφέρουμε αμέσως σε νερό με πάγο να κρυώσουν. Τα αφήνουμε σε νερό για δύο μέρες, αλλάζοντας νερό τρεις φορές τη μέρα.
Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε, με την πλευρά του κοτσανιού προς τα πάνω, να στραγγίξουν καλά πάνω σε πετσέτες, προσέχοντας μην τα ζουλήξουμε.
Στην κάτω πλευρά κάθε σύκου χώνουμε ένα αμύγδαλο και ένα γαρύφαλλο.
Τα αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν για περίπου μία ώρα.
Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα συκα, τα αμύγδαλα που περίσσεψαν, τη ζάχαρη και το μετρημένο νερό.
Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Απλά σείουμε την κατσαρόλα όποτε χρειάζεται. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο την επιφάνεια.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν και να δέσει το σιρόπι περίπου 30-40 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.

 

Η συνταγή είναι από κ. Τόλη Καλφόπουλο – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll to Top