Παραδοσιακή συνταγή της ΖΑΝΑΕ…
Υλικά
– 2,5 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
– 300 γρ βούτυρο
– 600 γρ γάλα
– 750 ζαχαρη
– 6 αβγα
– λίγο ξύσμα πορτοκαλι
– 180 γρ νωπή μαγιά
– μαχλεπι
– κακουλέ
– λίγο αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά με 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό και βάζουμε μισό κιλό από το αλεύρι μας να γίνει πυκτος χυλός.. το αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει..
Κόσκινιζουμε το αλεύρι βάζουμε τα μυρωδικά κ το αλάτι στη μέση κάνουμε λακο να βάλουμε τη μαγιά..
Στο μεταξύ ζεστάνουμε το γάλα κ τη ζάχαρη κ μέσα εκεί θα ρίξουμε τα αβγα να γίνει το μίγμα χλιαρό.
Σε άλλο σκεύος έχουμε λιώσει το βούτυρο.
Αφού είναι έτοιμη η μαγιά τη ρίχνουμε στο αλεύρι κ μετά σιγά σιγά το μίγμα με το γάλα τη ζάχαρη κ τα αβγα..
Τέλος βουτυρωνουμε τα χέρια μας συνεχώς ζυμωνουμε ως που η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλάει από τη λεκάνη.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2-3 ώρες.
Μετά τα πλέκουμε κατά αφήνουμε για άλλη μια ώρα να ξανά φουσκώσουν..
Πριν τα φουρνησουμε αλείφουμε με αβγό.
Ψήνουμε στους 180 C για 40 λεπτά περίπου ανάλογα με το φουρνο.
Η Συνταγή είναι από κ.Μένια Στεφοπούλου – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.