Η Συνταγή είναι από Alex Foukas της ομάδας “Χρυσοχέρες/ηδες με μεράκι!!!”.
Υλικά!!!
Για τα μπιφτέκια:
• 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
• 1 μεσαίο αυγό
• 2 μεσαίες ντομάτες, τριμμένες
• 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 2 κ.σ μουστάρδα
• 1 κ.σ. ξύδι, λευκό
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 μεσαίο κρεμμύδι
• 150 γρ. φρυγανιά ή ψωμί, σε τρίμμα
• 1 κ.γ. μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
• Μαϊντανός, φρέσκος
• Δυόσμος, φρέσκος
• Αλάτι, χονδρό
• Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για την σάλτσα:
• 1 μεσαίο κρεμμύδι
• 2 σκ. Σκόρδο
• ½ κ.σ. ελαιόλαδο
• 250 γρ. μανιτάρια, λευκά
• 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο
• 350 γρ. κρέμα γάλακτος
• Αλάτι, χονδρό
• Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
• Ψητές πατάτες και λαχανικά για το σερβίρισμα
Εκτέλεση!!!
Για τα μπιφτέκια:
• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε μέσα τον κιμά, το αυγό, τις ντομάτες, τον πελτέ, την μουστάρδα, το ξύδι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• Ψιλοκόβουμε πολύ καλά το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα προσθέτουμε μέσα σου μπολ μαζί με την φρυγανιά, την μαγειρική σόδα, μπόλικο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε
• Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, βουτάμε και αλείφουμε τα χέρια μας με αυτό, πλάθουμε 1-2 μπιφτέκια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να μας τελειώσει το μείγμα
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στο αέρα για 45 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα από πάνω
Για την σάλτσα:
• Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε μέσα μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά
• Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, τα ρίχνουμε μέσα μαζί με το θυμάρι, σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 17-20 λεπτά
• Αφαιρούμε από την φωτιά, αφήνουμε 10-15 λεπτά στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε σε ένα πιάτο πάνω από τα μπιφτέκια με ψητές πατάτες και λαχανικά
Tips:
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά με χοιρινό άμα επιθυμούμε