Υλικά
– 800 γρ. νεράντζι (φλούδες, τις οποίες ζυγίζουμε αφού τις έχουμε βράσει)
– 1300 γρ. ζάχαρη
– 2 ποτήρια νερό
– 1κ.σουπ. γεμάτη γλυκόζη
– χυμός μισού λεμονιού
– 1 βανίλια κάψουλα
Εκτέλεση
Διαλέγουμε μεγάλα νεράντζια, τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Τρίβουμε την φλούδα τους ελαφρά στον ψιλό τρίφτη και μετά κόβουμε με το μαχαίρι τις δυο τους άκρες. Τα χαράζουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια και τους βγάζουμε την φλούδα τους.
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τις φλούδες και τις πατάμε λίγο με την κουτάλα να βραχούν. Τις αφήνουμε από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, να βράζουν 15 λ., ξαφρίζοντας συνέχεια. Μετά από τα 15λ τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μέσα στο νερό αυτό τις αφήνουμε για 12 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτή αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές. Μετά τυλίγουμε την κάθε φλούδα και την στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα, αφού την στίψουμε ελαφρά με το χέρι μας, για να φύγει το περιττό νερό. Μπορούμε και με μια βελόνα να τις περάσουμε σε κλωστή.😘
Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσουν, ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να κάνει κόμπους. Όταν έχει δέσει καλά, ρίχνουμε μέσα τις φλούδες και τις αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις, ξαφρίζοντας πάλι. Βάζουμε το γλυκό στην άκρη, αφού το σκεπάσουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί 12 ώρες. Μετά τις 12 ώρες, βγάζουμε το νεράντζι με τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει καλά από το σιρόπι. Βάζουμε το σιρόπι πάλι στη φωτιά και το αφήνουμε να δέσει. Προς το τέλος, προσθέτουμε την γλυκόζη τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού. Αφού δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε και το νεράντζι αφού έχουμε βγάλει τις οδοντογλυφίδες. Το αφήνουμε να δέσει και είναι πλέον έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει με ανοιχτή την κατσαρόλα, χωρίς καπάκι. Αφού έχει κρυώσει καλά ,το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. Το ίδιο γίνεται ακριβώς και με το περγαμόντο. 🦜🌸🦋🥀🌸🌱🦤🌸🍂🌼🍁🌸🦜🥀🌼🌱🌸🍂🪿🌸🦜
Η Συνταγή είναι από Δεληγιάννη Κατερίνα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.