Υλικά
– 5150 γρ. Τραχανά Ξινό
– 450 ml νερό ή ζωμό Λαχανικών
– 1/2 κουτ. γλυκού Κουρκουμά
– 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– Αλάτι
– πιπέρι
Yλικά για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
– 1 κουτ. σούπας βούτυρο
– 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
– 1 κρεμμύδι
– Λίγο ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το βαλσάμικο ξίδι και τη ζάχαρη.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε.
Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Η διαδικασία για το καραμέλωμα θέλει γύρω στα 20-25 λεπτά.
Μόλις ετοιμαστούν τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον Ξινό Τραχανά και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά ο Τραχανάς προσθέτουμε ζεστό νερό, αλάτι πιπέρι και τον κουρκουμά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς (10-12 λεπτά).
Σερβίρουμε τον τραχανά με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τον συνοδεύουμε με πιτούλες ή χωριάτικες φρυγανιές.
Καλή σας όρεξη!
Η Συνταγή είναι από PASTA Boukis – “Συνταγές απλές και εύκολες”.