Η Συνταγή είναι από Tzeni Tsanaktsidou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!”.
Υλικά!!!
1 κιλό σύκα (25 – 30) κομμάτια περίπου
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
2 λεμόνια
1 βανίλια (η αρμπαρόριζα)
Εκτέλεση!!!
Αρχικά πλένουμε τα σύκα πολύ καλά, ώστε αν έχει σταξει γάλα να το απομακρύνουμε.
Αφού τα πλένουμε καλά, με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κοτσάνι τούς.
Στη συνέχεια με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τρυπάμε το σύκο, από κάτω προς τα επάνω, αυτό το κάνουμε ώστε να μπορέσει το σιρόπι να περάσει στο εσωτερικό του κατά το βράσιμο.
Στην συνέχεια βάζουμε τα σύκα σε μια λεκάνη, με νερό και το χυμό ενός λεμονιού για 2 ώρες για να κρατήσουν το χρώμα τούς.
Βάζουμε τα σύκα στην κατσαρόλα και τα βράζουμε 3 φορές, πετώντας κάθε φορά το νερό τους, τα περνάμε από το τρυπιτο και σουρώνουμε καλά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι… βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά λίγο να δέσει.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το σιρόπι και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα σύκα.
Βράζουμε για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει πολύ καλά
Τέλος τοποθετούμε το γλυκό στα βάζα, ανάποδα γυρίζουμε τα βάζα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.