Μαλακά και αφράτα ψωμάκια!!🥖
Τέλεια ζύμη, σαν τσουρεκάκια!!👌
Εγώ τα έκανα γεμιστά, με τυρί,
με άλλαντικά, και με μερέντα.
Υλικά
– 2 ποτήρια ζεστό νερό ( 400ml) (Εγώ έβαλα 200 ml γάλα και 200 ml νερό)
– Ένα φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γραμμάρια)
– 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
– 100 ml ηλιέλαιο
– 2 αυγά, στη ζύμη θα ρίξουμε τα ασπράδια,( τους κρόκους θα τους αφήσουμε στη άκρη για επάληψη)
– Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 700 γραμμάρια περίπου αλεύρι
– Ένα κομματάκι (περίπου 30 γρ) βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση
Έκανα μία ζύμη με τα υλικά, στο τέλος έβαλα το βιτάμ, και ζύμωσα σε μία μαλακή ζύμη, να μην κολλάει στα χέρια.
Σκέπασα πολύ καλά, και την άφησα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Έκοψα τη ζύμη σε 14 μπαλάκια, άνοιξα
σε φύλλο έβαλα λίγο βιτάμ( σε αυτό το σημείο, αν δεν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, τα τυλίγουμε μόνο και κάνουμε
το σχέδιο.). Τα γέμισα 8 με τυρί, 3 με αλλαντικά, και τρία με μερέντα, τα έπλασα λίγο να μεγαλώσουν, πήρα δύο
ξύλινα καλαμάκια, και τα τύλιξα όπως βλέπετε στη φωτογραφία, με το ένα χέρι κράτησα τα καλαμάκια και με το άλλο έσπρωξα τη ζύμη να βγει, τα άνοιξα λίγο και τα έβαλα σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκέπασα με μία πετσέτα και τα άφησα για 20 λεπτά.
Χτύπησα τους κρόκους με λίγο γάλα,
Έκανα επάληψη με το πινέλο, σουσάμι έριξα σε αυτά που είχαν τυρί,
και έψησα στους 180 βαθμούς 20 με 25 λεπτά περίπου. 💞
Η Συνταγή είναι από Βάγια Τσιρούδη – “Μαγειρικές Απολαύσεις”.